Wat is dat nu Reflexintegratie?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen.
Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functioneren centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen.
Reflexen vormen de basis van onze (neuro) motorische en sensorische ontwikkeling. Zij zijn het fundament van de ontwikkeling van kinderen en volwassenen.
Als dat fundament zich stevig heeft ontwikkeld, dan zit een kind lekker in zijn vel, kan het zich goed concentreren op school en heeft een goede basis om te kunnen leren in de klas.
Op het moment dat reflexen niet goed integreren, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag, concentratie en het leervermogen.
Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor symptomen verminderen of verdwijnen.
Bron: Breincentrum

 

Lees verder onder de foto.

 

 

Als een kind geboren wordt, worden er een aantal tests gedaan waaronder ook 2 testen die betrekking hebben op de reflexen.

Het loopreflex; het kindje maakt als vanzelf een aantal loopbewegingen en het schrikreflex. Hierbij wordt het kindje even achterover gehouden en spreid het de armen in een reflex.

Zo zijn er 13 basisreflexen die wij als mens mogen doorlopen in onze ontwikkeling.

Zoals eerder genoemd ontstaan de reflexen in de baarmoeder en een aantal ontwikkelingen zich door na de geboorte en in de  eerste levensjaren daarna.

 

Zijn de reflexen goed ontwikkeld dan noemen we dat: de reflexen zijn geïntegreerd. Zijn de reflexen niet goed ontwikkeld dan zeggen we dat de reflexen (nog) actief zijn.

Actieve reflexen kunnen tal van klachten geven zoals eerder in dit blog benoemd is.

 

Weet dat reflexen ook bij volwassenen nog actief kunnen zijn. Een reflex is misschien zelfs niet eens ontstaan als  jouw moeder enorm veel stress heeft ervaren tijdens de zwangerschap. Jouw gevoel van veiligheid ontstaat nl. al erg vroeg als embryo. Sommige reflexen ontstaan al bij 5 weken tijdens de zwangerschap.

Is die basis onveilig geweest dan heeft dat invloed op jouw reflexen.

 

Een reflex kan ook van geïntegreerd weer naar actief schieten na bijvoorbeeld een ongeluk of traumatische ervaring. Dan zijn er klachten die pas ontstaan tijdens jouw volwassen levensjaren.

 

 

Welke klachten kunnen verband houden met actieve reflexen?

 

- onveilig voelen

- snel schrikken

- overprikkeling

- harde geluiden niet prettig vinden 

- zwakke nekspieren

- hoogtevrees

- spierspanning

- houterige bewegingen

- moeilijkheden met zwembewegingen

- slecht evenwicht

- ADHD

- Hoogsensitiviteit

- geheugenproblemen

- emotionele uitbarstingen

- vecht-vlucht of bevriesgedrag

 

 

 

Het doorlopen van een Reflexintegratie traject gaat als volgt; we nemen uitgebreid de tijd om n.a.v. een vragenlijst jouw reflexen te testen.

Nadat we weten welke reflexen actief zijn, stellen we een behandelplan op. Reken op 3-6 maanden voor een traject. Soms kan dit zelfs 6-12 maanden duren. De eerste tekenen van verbetering treden regelmatig al op na 3 weken.

Schrik niet, je hoeft niet elke week voor een sessie te komen. Reflexintegratie is vrij simpel en veel doe jij thuis. 

De wil om je klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen hangt deels af van jouw motivatie.

Dit traject vraagt dus ook wat van jouw zelfdiscipline. 

Kom je met je kind dan word je er als ouder bij betrokken. Er is een duidelijk oefenschema waar je als ouder wel 10-15 minuten per oefendag mee bezig bent.

Dit wordt opgebouwd van 1 x per week naar 2 en uiteindelijk naar elke dag afhankelijk van wat het zenuwstelsel aan kan.

De frequentie waarbij je voor een sessie komt is 2x per maand en in de tussentijd ben je er thuis mee aan de slag. 

 

 

Hieronder een korte video van een voorbeeld van oefeningen binnen reflexintegratie. 

 

 

Ben jij nieuwsgierig en herken je jezelf of je kind in de bovengenoemde klachten? Dan kun je nu voor mijn oefentraject als student Reflexintegratie voor een gereduceerd tarief een behandeltraject volgen.

Neem contact op via de knop hieronder.