Juf Martha (4-8 jaar)

Mijn naam is Martha Overes.

Ik ben 45 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs.

De beginperiode als kleuterleidster en hoofdleidster.

Nadat kleuterschool en lagere school basisschool werd, viel dat onder de noemer leerkracht basisonderwijs.

Ik houd wel van uitdagingen en heb toen ook de stap gemaakt naar de 'hogere' groepen.

 

De laatste jaren van mijn werkzame periode heb ik weer heerlijk met kleuters gewerkt.

Lees verder onder de foto.

 

Op een gegeven moment kwam ik in contact met yoga en raakte geïnteresseerd in kinderyoga.

Ik ben de opleiding Kinderyoga, Peuter- en Kleuteryoga en Therapeutische Kinderyoga gaan volgen.

Daarna kwam de onderlinge Kindermassage op mijn pad en yoga voor het Hooggevoelige Kind. Dit allemaal bij Arterre in Nijmegen.

In Oud-Beijerland heb ik de workshop Kind in Harmonie d.m.v. Voetreflexologie

gedaan.

Bij Helen Purperhart de online cursus Wiebelyoga (Balans/Wiebelplank)  en binnenkort start ik de online cursus Massage.

Het fijne is dat ik datgene wat ik opsteek direct kan uitoefenen bij de 4- tot 8-jarigen van de zaterdaggroep van Yoga Mudra.

Ook heb ik samen met Karin de module Ohmpunctuur en Klank & Pedagogiek gedaan.

 

Om zelfstandig met yogalessen te gaan starten zag ik naast mijn baan in het onderwijs niet zo zitten.

Karin kende ik als collega en toen zij hoorde dat ik yogalessen kon geven vroeg ze mij of ik voor haar de lessen van 4- tot 8 jarigen wilde overnemen.

Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Een mooie gelegenheid om het 'geleerde' in praktijk te brengen.

 

Ik geef nu al weer een aantal jaar met veel plezier, om de week op zaterdag, de yogales aan deze groep.

Een aantal keer per jaar is daar de Ouder-Kindles bij gekomen. Ik vind dat ook heelgeweldig om te doen, de ouders vinden het leuk om mee te maken, maar zeker genieten de kinderen daar enorm van. En......daar doe je het toch voor.

 

Ook jonge kinderen komen al jong in aanraking met relatief veel prikkels en onrust. Vaak wordt daar aan voorbij gegaan. Op jonge leeftijd kunnen ze al spanning opbouwen. Door structuur en herhaling aan te brengen bieden we duidelijkheid en veiligheid.

Zo worden de lessen ook door mij voorbereid.

Spelonderdelen rond adem, stilte, concentratie, lichaamsbewustzijn, visualisatie en massage helpen de kinderen de rust in zichzelf te (her)vinden.

Er is afwisseling tussen inspanning en ontspanning.

Aan het eind van de les is er ruimte om nog even iets samen te doen. Dit kan het kleuren van een kleurplaat zijn, tekenen of gezellig even nakletsen. Dit altijd met drinken en wat lekkers.

 

Kinderyoga zorgt ervoor dat het kind het eigen lichaam leert kennen, bewust wordt van de ademhaling en de omgeving. Ook leren ze zich makkelijker ontspannen.

Bij de jongste kinderen wordt yoga op een speelse manier gebracht. Het plezier is dan zeker zo belangrijk als het goed uitvoeren van de oefeningen. Willen ze een oefening goed uitvoeren dan besteden we daar zeker extra aandacht aan.

 

Iris: Zo'n 1,5 jaar geleden heeft mijn zoon zijn eerste yogales gehad bij Yoga-Mudra. Vanaf de eerste les vond hij het geweldig.Hij vertelt vol trots aan iedereen die het maar horen wil, dat hij op yoga zit en laat ook regelmatig thuis zien wat hij heeft geleerd. De Ouder-Kind lessen vind ik zelf heel leuk. Je bent echt even 1 op 1 bezig met leuke oefeningen maar ook massagetechnieken.

Mijn zoon vraagt regelmatig of ik even zijn voeten wil masseren en dat gebruikt hij soms als smoes, dat hij anders niet kan slapen ;) 

Hij vindt het heerlijk en ik zie hem ontspannen. Ook de buitenlessen vind ik heel leuk. De kinderen leren veel en het is fijn om buiten bezig te zijn met en in de natuur.

Wat ik als moeder heel bijzonder vind om te zien, is dat juf Martha met alle kinderen een bijzondere band heeft. Ze voelt goed aan hoe een kind in elkaar zit en wat het kind nodig heeft. Mijn zoon is helemaal gek van muziek en mocht bv een keer zijn muziekboxen meenemen en aan het eind van de les "dj-en". 

De kinderen mogen bij Martha echt zijn wie ze zijn en voelen zich ook vrij bij haar.