Ervaringen Restorative/Yin Yoga

Pascale: Ik ben een beetje het type : "niet piepen maar doorgaan". Ik vind ook dat we de wereld een beetje mooier maken door elkaar te helpen en voor anderen klaar te staan. Zowel in werk als gezin en opeens besefte ik dat er voor iedereen tijd is, behalve voor mijzelf.

Vanuit die gedachte gaf ik mezelf of voor de Restorative/Yin Yoga les. In het begin vond ik het lastig mezelf eraan over te geven en het mezelf echt te gunnen.

 

Maar door de manier waarop de les wordt gegeven en waarop je er doorheen gepraat wordt, merkte ik aan het eind dat ik dit kon.

Alles even loslaten,ogen dicht, rustig ademen en heel lang ontspannen in bepaalde houdingen liggen of zitten. Ik vond het echt een cadeautje voor mezelf. Ik voelde mezelf gek genoeg zelfs een beetje fitter na de les  en gunde mezelf de rest van de dag nog meer ontspanning.  Heerlijk een boek gelezen en thee gedronken in de tuin. 'S avonds ben ik meteen met mijn kinderen naar bed gegaan. Geen zin in een tv-avond op de bank. Ik viel binnen 5 minuten in slaap!

Ik heb de dag erna zelfs nog profijt gehad van de les. Mij kregen ze niet gek op mijn werk!

Lilian: Restorative Yoga, yoga waarbij je mag liggen. Dat sprak mij meteen aan. Door een verschuiving in mijn wervels en omdat ik nog steeds herstellende ben van een ernstige ziekte, zijn bewegingen en intensieve oefeningen niet altijd mogelijk. Mijn lichaam heeft behoefte aan ontspanning en inspanning op een zachte en rustige manier. En toch is de uitwerking intensief. Je leert de grenzen van je lijf kennen. En na afloop, die heerlijke ontspanning en het loslaten van stress. Heerlijk slapen gegarandeerd! 

 

Claudia: In de meest hectische periode in mijn leven ben ik per toeval in aanraking gekomen met Restorative Yoga. Al jaren liep ik mijzelf heel hard voorbij. Het "voelen" van totale ontspanning vond ik een mooie term die toebehoorde aan glossy hiephiephoera magazine.  In mijn drukke leven was er geen tijd voor totale ontspanning.

Wat een  foute gedachte was dat! Zeker nu ik weet dat het anders kan.

 Alles kan, als je het jezelf maar gunt.

Mijn eerste Restorative les was een heel groot cadeau voor mezelf. Onwennig en vooral erg onzeker ben ik de les binnen gestapt. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten  maar wat volgde was heel uniek voor mij. Ik mocht eindelijk totale ontspanning ervaren in fijne, niet alledaagse houdingen. Even helemaal niets. Niet denken,niets moeten, alleen ik en het hier en nu en de fijne stem van de yoga juf die je meeneemt in deze ontspanning. WAUW!

Ik heb met vleugels en al de les verlaten en de volgende dag 2 foamblokken aangeschaft. Regelmatig gebruik ik nu, nu ik herstellende ben van een burn-out de kleine trucjes die ik in de les geleerd heb. Liggend op 2 foamblokken ( ja het is echt waar) vind ik mijn rust, kom ik in een ontspannen flow die ik in het dagelijks leven regelmatig nog eens kwijt ben.  Ik merk dat ik er behoefte aan heb en dat het mij daarna zoveel meer energie geeft.

Het liefst zou ik de yogajuf in een doosje doen en haar eruit halen als het nodig is ;)    

 

Lees verder onder de foto.

 

Stephanie: Ik heb de Restorative/Yin Yoga als prettig ervaren. Ik ben eigenlijk totaal niet van de Yoga (dacht ik),maar ik vond het heerlijk en de rest van de dag was ik erg ontspannen.

Ik moest wel een knopje zoeken om even om te zetten om mezelf in een groep zo te "laten" ontspannen. het was erg fijn!

Karin: Ik deed de les in mijn eigen studio heerlijk mee. Dat is het voordeel van werken met fijne docenten en zelf een heerlijke ruimte hebben ;) 

Ik heb de afgelopen maanden wat struggels gehad met mijn lichaam. Ik heb wat "ongemakkelijkheden" waardoor niet alle yogahoudingen prettig voor mij zijn. Ook docenten hebben dat ;)

Restorative brengt je echt terug naar jezelf. Hoe ga ik met de houding om die ik zeker 5 minuten vol "moet" houden? Kan mijn lichaam dit? Wat is echt pijn en wat is weerstand? Omdat de houdingen in stilte worden gedaan, kan het soms erg ongemakkelijk voelen omdat je lichaam zich eerst tegen de ontspanning gaat verzetten want: 'we ontspannen toch al een tijdje niet?' Ontspannen gaat ook lastig als je skelet soms (zoals bij mij) anders gebouwd is bv door vergroeiingen,hypermobiliteit, holle voeten of scheefstand.

Door Restorative Yoga te doen voelt mijn lijf weer even de natuurlijke staat en leer ik weer goed te voelen waar mijn lichamelijke grens ligt. (dat is soms lastig als je hypermobiel bent)

Ook de rust en stilte tijdens de les zorgt voor het naar binnen keren (Yin) want alles daarbuiten is al Yang.

Ik vond het zalig!  

 

Martha: Deze avond sprak mij enorm aan. Het is een rustige vorm van yoga.

De houdingen worden langer aangehouden, maar niet snel en met minder kracht. Voor ieder haalbaar dus.

Gericht op ontspanning en met evt gebruik van een hulpmiddel, zoals blok, kussen, band, deken........

Op die avond had ik last van mijn heup, maar doordat de oefeningen rustig waren en ik gebruik kon maken van een hulpmiddel kon ik goed meekomen.

Aan het eind van de avond had ik een voldaan en ontspannen gevoel.

 

Annemieke: De les heb ik als ruimte gevend, verzachtend en versterkend ervaren.