Hoe zet je Mindfulness in bij kinderen?

Mindfulness. Je hoort het steeds vaker voorbij komen. Vaak wordt de term in allerlei (onterechte) situaties gebruikt. Maar wat is het nu precies? En hoe zet je Mindfulness in bij kinderen?

Mindfulness is eigenlijk niets meer dan aandacht- en concentratietraining.

Je hoort zo vaak dat je bij Mindfulness leert om je hoofd leeg te maken maar dat is gewoon haast onhaalbaar.

Het gaat erom dat je leert om bewust te worden van waar je aandacht allemaal naartoe gaat. Verspil je onnodig energie aan malende gedachten of doe je alles op routine zonder bewust te zijn wat je echt denkt, voelt en meemaakt.

 

Tijdens Mindful oefenvormen leer je om je aandacht te gaan trainen. Net zoals je je spieren kunt trainen. De kunst is om daarna Mindful (opmerkzaam, i.p.v. totaal zen wat sommige mensen denken) te blijven.

Daarom heb ik bij de start van Yoga-Mudra BEWUST gekozen om Mindfulness in de kinder-en tienerlessen te verwerken. Geen dure aparte cursussen maar wekelijks herhalen van leuke, speelse Mindful

oefenvormen als onderdeel van de yogales. Door de wekelijkse herhaling zal het sneller een gewoonte kunnen worden dan wanneer je eenmalig een 8 weekse cursus doet is mijn visie.  

Yoga gaat namelijk heel goed samen met Mindfulness.

En waarom is dat dan?

Yoga helpt je om meer ruimte te krijgen in het lichaam waardoor je ademhaling beter zal worden. Mindfulness is meer gericht op het mentale vlak (en de adem staat centraal) en yoga op het fysieke en mentale vlak. Door voorbereidend aan de Mindful oefenvormen eerst yoga te doen, geef je jezelf en je lichaam de kans om meer gefocust te zijn. En juist die focus kun je goed gebruiken om je staat van (Mindful) zijn beter te bereiken.

Zoals de quote op mijn pagina aangeeft: "ontspannen door inspannen". Door je eerst in te spannen, zal je lichaam de ontspanning beter herkennen en toelaten. 

 

Mindful oefenvormen in de yogales. Hoe zit dat dan?     

Onder Mindfulness verstaan we dus: bewustwording, aandacht en concentratie.

 

“Oefeningen om de aandacht te richten op het moment zelf en niet oordelend. Aandacht geven met hart en geest via het lichaam en de zintuigen”

 

Veel dingen doen we op de automatische piloot, zoals gapen als je moe bent, eten als je honger hebt, huilen bij pijn of verdriet. Via Mindful oefenvormen kun je kinderen weer in contact laten komen met het eigen lichaam en leren wij hen luisteren naar wat hun lichaam zegt of hun hoofd denkt.

Na een tijdje merken sommige kinderen dat zij aardiger worden voor zichzelf of voor anderen, zich beter kunnen concentreren en dat zij rustiger worden.

 

De Mindful oefenvormen die we gebruiken in de les zijn:

- kort en speels van aard

- in de belevingswereld van het kind

- vaak met materialen zodat de oefeningen niet "saai" voor hen zijn

- met een onderliggende boodschap waarbij kinderen vaak het Aha-moment beleven

- meestal het eerste onderdeel en het 1 na laatste onderdeel van de les. Zodat kinderen goed gefocust de les in gaan en voor wie dit nog niet altijd lukt, ze later in de les kunnen ervaren hoe de oefenvorm bevalt na het doen van yoga (opmerkzaamheid)

 

VB:

Bewustwording van je lijf en/of ademhaling. Hoe reageert je lijf/ademhaling op bepaalde gebeurtenissen, spanningen en situaties en hoe ga je daar mee om?

Ben je er bewust van dat als je zenuwachtig bent de toonhoogte van je stem verandert?

Ben je er bewust van dat je soms al angstige gedachten hebt voordat er ook maar iets gebeurd is?

En hoe voelt het dan als je de situatie aangaat met een open blik. Waren je angstige gedachten terecht?

 

In de lessen merk ik dat de groep ook steeds meer opmerkt van elkaar. Zij daardoor meer bewust aan elkaar vragen of interesse tonen in elkaar wat ook de sfeer in de groep bevordert.

Onlangs heb ik een pdf spel ontwikkeld voor kinderyoga docenten om sfeer,orde en bewustwording in de les te stimuleren. Het spel voor leerkrachten is in de maak. Het is bijna af! Daar ben ik ontzettend trots op.

Het spel voor kinderyogadocenten staat al in de webshop www.yoga-mudra.nl/webshop

 

De lessen bij Yoga-Mudra zijn dus van kwalitatieve aard vanwege de vele onderdelen en kennis die erin verwerkt zitten. Denk hierbij aan:

 

- Yoga met specialisme het Hoogsensitieve kind, Yoga Nidra,( slaap yoga, een meditatieve vorm van yoga) Wiebel Yoga en Yoga met Spelmateriaal 

- Kindermeditatie

- Massage (op de kleding)

- Mindful oefenvormen

- Klankwerk (klank en muziek komt bij kinderen direct binnen en zorgt ervoor dat kinderen snel in het NU dit moment beleven) 

- NLP (het positief communiceren)

-  20 jaar Onderwijs ervaring

- de ontwikkeling van het pdf spel Geheime Missie en de Gespreksdobbelsteen die uniek zijn binnen de kinder-en tienerlessen in de regio.

 

Een yogales is dus niet zomaar een yogales bij Yoga-Mudra. 

Er wordt gebruik gemaakt van vele onderdelen en tools om de kinderen een gevarieerd aanbod te bieden in het vinden naar plezier, rust, ontspanning en bewustzijn.

 

Nieuwsgierig naar een proefles voor je kind? 

Mail dan even naar info@yoga-mudra.nl  

 

~ Karin ~