Krachtstok

Je hebt vast de post op facebook voorbij zien komen over de Krachtstok Knutselpakketten die nu te verkrijgen zijn in de webshop.

Je kunt het natuurlijk maken omdat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn met iets uit de natuur maar wat is nu eigenlijk de oorsprong van een Krachtstok?

Vroeger bij de inheemse stammen maakte men eeuwenlang gebruik van een krachtstok. Een stok die zij vonden in de natuur. Vaak wisten zij precies wat de kracht van het hout van de betreffende boom precies inhield.

De krachtstok kreeg daardoor nog meer functie. Verder zochten zij materialen uit de natuur zoals huiden, veren,planten, bloemen, steentjes e.d om de stok extra kracht te geven maar ook om 'm te versieren zodat het een unieke stok werd.

Ook werd de stok weleens als praatstok gebruikt. Bijvoorbeeld in raadcirkels om aan te wijzen wie het recht van spreken had. 

De praatstok wordt tegenwoordig ook nog wel in sommige situaties gebruikt waarin kinderen om beurten mogen vertellen.

Kinderen maken een krachtstok op intuitie en je kunt naast dit knutselpakket natuurlijk ook mooie materialen uit de natuur gebruiken om de stok te versieren.

Je kunt je kind daarin begeleiden en vragen waarom hij/zij kiest voor dat voorwerp.

- Wat zegt het jou?

- Welk gevoel geeft het jou?

- Waar denk je aan als je dit voorwerp ziet?

Zo kunnen ze ook een (wild) dier in gedachten nemen waar zij kracht uit kunnen halen. Dat hoeft echt geen groot dier te zijn. Denk maar eens aan hoe krachtig een mier kan zijn.

Laat het kind verwoorden waarom dat dier een steuntje in de rug is. Bij het versieren van de stok kun je voorwerpen zoeken die de kracht van dat dier symboliseren waardoor het kind er gelijk aan kan denken als hij/zij de krachtstok pakt of nodig heeft.

Je kunt de krachtstok eventueel ook samen inwijden door bijvoorbeeld een leuk ritueel (dansje er omheen) en een mooie spreuk uit te spreken zoals: IK KAN HET, IK BEN STERK, IK HEB VERTROUWEN.

Als de krachtstok in de kamer wordt gezet, kan het het kind helpen om makkelijker te slapen.

Dit alles hoef je natuurlijk niet te doen ;) 

Je kunt ook gewoon lekker creatief een mooie stok knutselen want bovenal blijft het heel leuk om een krachtstok te maken.

Een succes op kinderfeestjes! Op natuur-avontuur!

 

~Karin~ 

  

Extra tip: je kunt de stok voordat je gaat versieren ook op sommige plekken schilderen. Het is vaak wel mooi om gedeeltes hout te blijven zien.