Wat is yoga?

 

Yoga is tegenwoordig bekend als naam voor lichaamsoefeningen of moderne gymnastiek. De traditie van de Yoga ontstond meer dan 5000 jaar geleden in India.

 

Duizenden jaren geleden gingen mensen in India, die men Yogi’s noemde, vaak de wildernis in, zodat ze in afzondering konden mediteren. Terwijl ze daar waren, hadden ze alle tijd om de vogels en andere dieren die daar leefden te observeren. Ze bestudeerden hoe deze dieren zich klaarmaakten om te gaan slapen en hoe ze ontwaakten. Ze zagen dat de dieren hun ledematen en lichaam strekten zonder ze geweld aan te doen en hoe ze vervolgens al hun spieren in evenwicht brachten om ervoor te zorgen dat ze alert, lenig en sterk bleven.

 

De yogi’s gingen sommige van deze houdingen en bewegingen imiteren en al gauw konden ze zelf honderden oefeningen bedenken. Deze oefeningen noemden ze “asana’s” wat zoveel betekent als “houdingen die je gemakkelijk enige tijd vol kunt houden”. Veel van deze oefeningen gaven ze de namen van dieren zoals cobra, arend, konijn,vlinder en schildpad.

 

De Yogi’s merkten dat ze, als ze de oefeningen regelmatig deden, veel baat hadden bij het doen van yoga. Ze kregen veel energie en kracht voor hun werk, konden helderder denken, zich beter concentreren en ze voelden zich fitter. Belangrijk was dat ze de oefeningen dan langzaam en aandachtig uitvoerden en dat ze ervoor zorgden dat hun lichaam nooit overbelast raakte. Ook bleven ze tijdens de oefeningen rustig doorademen zodat de spieren voldoende zuurstof kregen.

 

En zo is Yoga lang geleden ontstaan.